Acanthus

Acanthus: een prachtige en opvallende tuinplant. En misschien wel de meest ideale kustplant. Hij kan goed tegen de zeewind, is oersterk en winterhard. Een zonnige plek heeft zijn voorkeur, maar ook in de schaduw onder een boom of een struik doet hij het prima. De acanthus heeft groot, donkergroen blad en in de zomer bloeit hij met hoge, paarsige toortsen tot wel 130 cm. Tot ver in het najaar blijft de plant mooi, bij de eerste vorst sterft het blad af om in de lente nog sterker terug te komen.

Enige nadeel van de acanthus is dat hij zich niet zo heel goed laat combineren met andere borderplanten. Dat kun je ook als voordeel zien natuurlijk. Je border vult prachtig met een acanthus, zeker omdat hij zo lang mooi groen blijft.

Jonge planten hebben iets meer aandacht nodig dan volwassen planten. Bij matige vorst raden we je aan de voet te beschermen. Eenmaal volgroeid is de acanthus volledig winterhard. De acanthus doet het ’t best op iets doorlatende grond, Van oorsprong komt de acanthus uit het gebied rond de Middellandse Zee. Daar sterft hij – uit zelfbescherming – af bij grote hitte.

De beste periode om de acanthus in je border te planten is het voor- en najaar. Wij spitten deze plant ter plekke voor je uit. Een volwassen tuinplant kost 5 euro.

Marlequi-tuinderij-acantus